4ο Φεστιβάλ Φλυγόνιον

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου στο 4ο Φεστιβάλ Φλυγόνιον στο Κυριάκι Βοιωτίας στη καρδιά του Ελικώνα, αντλώντας έμπνευση από την αιώνια παρουσία των 9 Μουσών, ο Γιώργος Ευγενικός θα αφηγηθεί μαγικά παραμύθια από την λαϊκή προφορική παράδοση, ο Γιώργος Λάιος θα μας ταξιδέψει στον κόσμο του μεγάλου μυθογράφου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και η Μαρία Βλαχάκη θα υλοποιήσει διαπολιτισμικό εργαστήριο για μεγάλους και παιδιά.
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, 11:00πμ 
Αφήγηση Παραμυθιών
Αφήγηση: Γιώργος Λάιος
Καλημέρα κύριε Άντερσεν
Εδώ και δύο αιώνες η ακτινοβολία του μεγάλου μυθογράφου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν παραμένει έντονη καθώς συντροφεύει τα όνειρα και τις ψυχές των παιδιών όλου του κόσμου.
Θα μιλήσουν οι ιστορίες ενός κόσμου μαγικού, όπου η διαφορετικότητα, οι ανατροπές και η ευαισθησία του μας δείχνουν πως τα παραμύθια παρόλο που δεν είναι «αληθινά» δεν πρόκειται ποτέ να μας πουν ψέματα..


Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, 11:30πμ
Διαπολιτισμικό εργαστήριο
Υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη (Κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης)

Πολιτισμοί του Κόσμου
Διαφορετικοί λαοί από κάθε γωνιά της γης έχουν συμβάλει με τις παραδόσεις και την τέχνη τους στη διαμόρφωση του πλούσιου παγκόσμιου πολιτισμού μας. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες σχετίζονται με τα έθιμα και την ιστορία των λαών, με τη γεωγραφική θέση των χωρών και το φυσικό περιβάλλον, και βεβαίως με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων. Τα παιδιά βλέπουν εικόνες και γνωρίζουν στοιχεία από την ιστορία και την κουλτούρα της φυλής Ντογκόν στο Μάλι Αφρικής, των ινδιάνων Κούνα στον Παναμά της κεντρικής Αμερικής, του Βιετνάμ στην Ασία που γιορτάζει το έθιμο του φεγγαριού. Σε συνεργασία με τους γονείς, με απλά υλικά της καθημερινής ζωής, κατασκευάζουν «πόρτα σιταποθήκης», «μόλα», «φαναράκι για τη γιορτή του φεγγαριού», που θα θυμίζουν αυτούς τους μακρινούς πολιτισμούς…

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, 
9:00μμ
Αφήγηση Παραμυθιών
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Η Νεράιδα, ο ποντικός και ένα αυγό μελάτο.
Mαγικά παραμύθια από την λαϊκή προφορική παράδοση.

Το μαντίλι της Νεράιδας με πόσα δάκρυα είναι βρεγμένο;  Ο αγώνας για την βασιλεία ξεκινάει! Η δύναμη ή το μυαλό θα είναι νικητής; Τα χρυσά αυγά τρώγονται μελάτα ή σφιχτά;  Ο παπουτσομένος γάτος τι παπούτσια φοράει. Τελικά αυτό που γυαλίζει στο σκοτάδι είναι το χρυσό δόντι του ποντικού;