Η Ελλάδα και η Κέα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αφήγησης το 2015.


Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών «Γιορτή Παραμυθιών» παρέλαβε στη Σουηδία τη σκυτάλη της μεγάλης πανευρωπαικής διοργάνωσης του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Αφήγηση (FEST, Federation for European Storytelling) που θα πραγματοποιηθεί το 2015 στην Κέα, 19 με 22 Ιουλίου.



Το 2012 στο Βέλγιο η «Γιορτή Παραμυθιών» είχε καταθέσει πρόταση υποψηφιότητας για να αναλάβει την διοργάνωση του Fest 2015 στην Κέα. Η πρόταση είχε παρουσιαστεί τότε από τον Γιώργο Ευγενικό και την Ασπα Παπαδοπούλου και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του FEST.


Στη Λαπωνία της Βόρειας Σουηδίας και στις πόλεις Σκελεφτέα, Μάλα και Ουμέα -πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014- υλοποιήθηκε η φετινή συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν 90 εκπρόσωποι οργανισμών αφήγησης από 19 χώρες. Στην τελετή παράδοσης της επόμενης διοργάνωσης, εκ μέρους της «Γιορτής Παραμυθιών» παρευρέθηκαν ο Γιώργος Ευγενικός και η Μαρία Βραχιονίδου, οι οποίοι παρουσίασαν ένα βίντεο με τις ομορφιές της Κέας με αποσπάσματα από τη «Γιορτή Παραμυθιών», καθώς επίσης και το γενικό σχέδιο της διοργάνωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος του οργανισμού «Φίλοι του Αμαρίου Κρήτης» Στέλλα Κασσιμάτη.
Τα λόγια υποδέχτηκαν η ελληνική μουσική και ο χορός. Όλοι πιάστηκαν από τους ώμους, χόρεψαν και αφέθηκαν να τους οδηγήσει το κέφι σε ένα ελληνικό πανηγύρι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραλαβή του «χάρτη» της Ευρώπης που περιλαμβάνει τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς αφήγησης και παραμυθιών. Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους κατά την αποχώρηση. Έξω από τον χώρο της εκδήλωσης είχε φτιαχτεί μία σύνθεση με πολύχρωμα χάρτινα καραβάκια, που στο σύνολό τους σχημάτιζαν τις λέξεις: GREECE, KEA. Τα καραβάκια είχαν πάνω τους το σήμα της Γιορτής Παραμυθιών, το όνομα της Κέας, το σήμα του FEST και ένα στίχο του Καζαντζάκη από την «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Αν δε μπορούμε ν’ αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε τότε το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα».