Αίσωπος: τέχνες και επιστήμες

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και η δημιουργική του ομάδα «Μύθος» παρουσιάζουν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αίσωπος: τέχνες και επιστήμες»

Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο, τόσο στα μυστικά των μύθων του μεγάλου Παραμυθά, όσο και στις επιστήμες, όπως αυτές παρουσιάζονται στους μύθους του Αισώπου. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια σε συνδυασμό με την αφήγηση Μύθων του Αισώπου αποτελούν πολύπλευρη προσέγγιση μάθησης, βοηθάει τα παιδιά να προσεγγίσουν ευχάριστα αξίες ζωής μέσω των μύθων και να συνδέσουν διαφορετικά πεδία γνώσης (φυσικοί νόμοι μέσω πειραμάτων, βιολογία και κοινωνική αγωγή μέσω διαδραστικών ασκήσεων, χρήση τεχνολογίας κ.λπ.)

Τα προγράμματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Ευγενίδου και εντάσσονται στο καινούργιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που ξεκινά το Νεανικό τμήμα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα «Οι μύθοι του Αισώπου μας γνωρίζουν τις επιστήμες», το οποίο θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2013.Εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο: Οι μύθοι του Αισώπου μας γνωρίζουν τις επιστήμες

Η σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλο «Οι μύθοι του Αισώπου μας γνωρίζουν τις επιστήμες», περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει μία, κοινή και για τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα, εισαγωγική παρουσίαση του θέματος στα παιδιά από τη βιβλιοθηκονόμο και παιδαγωγό, Κατερίνα Πετροπούλου, στο Νεανικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά τη βιβλιοθήκη, θα προβληματιστούν για τη σχέση του Αισώπου με τις επιστήμες και θα συλλέξουν στοιχεία για τη σχέση αυτών των δύο φαινομενικά αντίθετων θεμάτων, αναζητώντας τα αντίστοιχα βιβλία με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού καταλόγου. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα ακούσουν μύθους του Αισώπου και με αφορμή αυτούς θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες και πειράματα γύρω από τις επιστήμες της Φυσικής, της Βιολογίας και της Γλώσσας.

Στις εισαγωγικές παρουσιάσεις κάθε συνάντησης, μπορούν να συμμετέχουν έως 25 παιδιά.


------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Ώρα: 18:00
Για παιδιά 8-12 ετών


Πρώτη συνάντηση
Αίσωπος και Φυσική
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο τα παιδιά να ανακαλύψουν και να ερμηνεύσουν τα φυσικά φαινόμενα και τους φυσικούς νόμους μέσα από μύθους και πειράματα φυσικής. Αρχικά παρακολουθούν την αφήγηση ενός μύθου του Αισώπου. Το θέμα του μύθου συνδέεται με κάποιο φυσικό φαινόμενο ή φυσικό νόμο και στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα απλό επιστημονικό πείραμα με αφορμή το μύθο. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία και με άλλους μύθους του Αισώπου.

Υλοποίηση: Άννα Σταματούκου (Φυσικός, Αφηγήτρια)
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου
Ώρα: 18:00
Για παιδιά 8-12 ετών


Δεύτερη συνάντηση
Αίσωπος και Βιολογία
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναπτυχθούν έννοιες όπως τα οικοσυστήματα (για παράδειγμα το οικοσύστημα του δάσους), βιοκοινότητα, βιότοπος, τροφικές αλυσίδες, τροφικά πλέγματα, βιοποικιλότητα και η παρέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά και στη σύγχρονη εποχή. Η εφόρμηση αρχικά δίδεται από την αφήγηση των μύθων και στη συνέχεια ακολουθούν ομαδικές διαδραστικές ασκήσεις.

Υλοποίηση: Ναυσικά Καψαλά (Βιολόγος, Αφηγήτρια)
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18:00
Για παιδιά 8-12 ετών


Τρίτη συνάντηση
Αίσωπος και Γλώσσα
Τι σημαίνει «όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» στη γνωστή παροιμία; Τι είναι το «σφοντύλι» στο ρητό «μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι» και σε ποια δραστηριότητα του λαϊκού πολιτισμού παραπέμπει; Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μάθουμε και να ανακαλύψουμε μέσα από το άκουσμα παροιμιόμυθων του Αισώπου, αλλά και μέσα από παιχνίδια και κουίζ, την αξία των ελληνικών παροιμιών και την ομορφιά της λαϊκής σοφίας.

Υλοποίηση: Μαρία Βραχιονίδου (Γλωσσολόγος, Αφηγήτρια)
Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών------------------------------------------------------------------------------------------------
sold out 
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18:00
Για παιδιά 6 ετών και άνω

Αίσωπος, τέχνη και τεχνολογία. 
Ένα αφηγηματικό ταξίδι στην εποχή του Αισώπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Η ιστορία του Αισώπου ξεδιπλώνεται από τον Γιώργο Ευγενικό σαν παραμύθι. Η Γεωργία Λαζάρου σχεδιάζει παράλληλα με την αφήγηση το σκηνικό των ιστοριών, το οποίο ψηφιοποιείται και προβάλλεται με βιντεοπροβολέα. Ο αφηγητής κινείται στον ψηφιακό εικαστικό χώρο και χρησιμοποιεί ψηφιακά αντικείμενα που σχεδιάζονται σε πραγματικό χρόνο.


Υλοποίηση: 
Αφήγηση- επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Ευγενικός (Αφηγητής, Ηθοποιός)
Σχεδίαση εικαστικών:  Γεωργία Λαζάρου (Αφηγήτρια, Εικαστικός)

Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών------------------------------------------------------------------------------------------------
20 Δεκεμβρίου 2013 με 20 Ιανουαρίου 2014
Ο κόσμος του Αισώπου
Έκθεση 
εικαστικών
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Αίσωπο θα εγκαινιαστεί στους χώρους της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου έκθεση της Γεωργίας Λαζάρου με πρωτότυπες μακέτες και σχέδια εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου. 

Οργάνωση: Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

------------------------------------------------------------------------------------------------Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως 5 ημέρες πριν από την κάθε εκδήλωση) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος στον Αίσωπο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου μπορείτε να πληροφορηθείτε εδώ